Missilhotellet – 2014 - spændingsroman

Missilhotellet fra 2014 er den fjerde roman. Hovedpersonen er en smånaiv chef for en hjælpeorganisation, som bliver nyttig idiot i magtspillet i Vestafghanistan mellem en stenrig, iransk konsul og en amerikansk CIA-agent.

Et attentat mod et luksushotel giver kimen til en sprængfarlig viden, der driver ham på flugt gennem krigshærgede områder. Det ændrer alle hans forestillinger om landet.

Romanen har tvistet oplevelser og indtryk som journalist siden 1986 blandt afghanere.

 

 

 

Missilhotellet - pressen skriver:

Litteratursiden.dk v/Arne Larsen: "... Historien er både overraskende, spændende og tankevækkende. Der må ligge en omfattende research bag historien, og de aktuelle problemstillinger omkring staten Afghanistans fremtid efter 2014 er skildret særdeles troværdigt. Især forekommer det meget tankevækkende, at forfatteren overbevisende får skildret en faktor, der involverer Iran i området, og at taberne i denne storpolitiske konflikt i virkeligheden er den almindelige afghaner. Ud over at være en politisk roman og en spændingsbog er historien også en dannelsesrejse for hovedpersonen. David starter med at være overbevist idealist, hvor han mener, at hans hjælpeorganisation er med til at gøre en forskel, men oplevelserne i Afghanistan gør ham efterhånden mere og mere kynisk og opgivende. Dette føjer endnu en flot dimension til en på alle måder interessant historie."
http://www.litteratursiden.dk/anmeldelser/missilhotellet-af-keld-broksoe

U-landsnyt.dk v/Lis Garval: "Missilhotellet" – mere end kulørt spænding": "... den er mere end en fængslende og på mange måder utrolig historie, der alligevel godt kunne være sand. Formentligt. Som handlingen udfolder sig, giver den læseren et indblik i det komplekse afghanske samfund - og måske en forståelse for, hvorfor krigen mod Taleban ikke kan vindes af udenlandske militære styrker. Det er dog ikke et politisk budskab, der står centralt i "Missilhotellet" og ej heller en stilling for eller imod den internationale militære intervention. Men forfatteren får alligevel sagt meget om vestlig naivitet og uvidenhed om forholdene i Afghanistan og afghansk kultur og følgelig manglende succes - spild af milliarder af kroner - i nok velmente bestræbelser på at skabe fred og udvikling. (...) Hvordan flugten foregår og ender? Det må jeg anbefale, man læser sig til. "Missilhotellet" giver megen kulørt spænding og er samtidig forfatterens beske kommentar til vores vestlige engagement i Afghanistans udvikling.": http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/09-06-14/missilhotellet-mere-end-kul-rt-sp-nding

Vejle Amts Folkeblad v/Arne Mariager – "Den idealistiske lus mellem to sorte negle": "... midt i den lange række af spændingsromaner om Afghanske soldater, om udsendte soldater og deres traumatiske tilbagekomst osv. osv. står denne roman som noget særligt. Det er en helstøbt fortælling, der både rummer en masse spænding og drama, en kolossal viden om forholdene i det krigshærgede land og om internationalt samarbejde og de problemer, der gang på gang forhindrer det samarbejde."(...) "En absolut god thriller, der giver stof til eftertanke. Broksøs historie virker overbevisende."

Berlingske Tidende v/Merete Reinholdt: Journalisten Keld Broksø har skrevet en vidende og interessant fortælling om iransk-amerikanske studehandler i et krigshærget og korruptionsramt Afghanistan: "At Afghanistan er andet end krig, terror og Taleban, kan man forvisse sig om ved at læse den danske journalist Keld Broksøs indsigtsfulde og fakta-fyldte spændingsroman »Missilhotellet«. Her er daglige nyhedsreportager kogt sammen til en bred fortælling om et land med stolte, men kuede borgere og om udenlandske interesser, der handler om andet end fred og fordragelighed ..."
http://www.b.dk/boeger/mission-afghanistan

Europabevægelsens nyhedsbrev v/Jens-Kristian Lütken: "... Keld Broksøs spændingsroman er mere aktuel end nogensinde før. Mens Vesten har blikket rettet mod Islamisk Stat, så kan Afghanistan hurtigt gå helt i opløsning. (...) Forfatterens store viden om Afghanistan er bogens helt store force, og det er i grunden mærkeligt at der ikke er skrevet flere spændingsromaner med Afghanistan som scene, for der findes knapt et land der er mere dramatisk, fascinerende og brutalt end netop Afghanistan.
http://eubev.dk/nyheder/fokuseuropa/695-boganmeldelse-missilhotellet-af-keld-brokso

Bogpusheren.dk v/Jannik Lunn: "... Der er masser af lokalkolorit over Broksøs roman, og man kan godt mærke, at han er godt inde i stoffet. Det er en velskrevet international thriller eller politisk roman, om man vil." http://bogpusheren.dk/krimianmeldelser.html

Lokalavisen Frederiksberg v/Holger Ruppert: "...Et forrygende indviklet spil garneret med tonsvis af viden om de faktiske forhold om et land, der ikke sig styre af fremmede, blandes med en heftig kattens leg med musen. Broksøs hovedperson David bliver hvirvlet ind i et vanvittigt spil. "Missilhotellet" har karakter af en spændingsroman, men er lige så meget en demonstration af håbløsheden i et land, der igen bliver svigtet. Sine steder usandsynligt spændende." http://ftp-lokalavisen-frb.dk/arkiv/1086/#p=24

Krimi-Cirklen.dk v/Hanne Pedersen: "Der sker voldsomme ting, David fængsles flere gange og hans kone kidnappes under et besøg i Afghanistan. Det er en hæsblæsende kamp om magten over Afghanistan og hjælpeorganisationernes penge. Forfatteren er journalist og har selv opholdt sig i Afghanistan. Han er ekspert på området og historien er nok ikke langt fra virkeligheden. Spændende læsning." http://www.krimi-cirklen.dk/index.php/forlag-l-a/skriveforlaget

Bibliotekernes lektørudtalelse v/Michael Olsen: "Bogen "Missilhotellet" er for yndere af spændingsbøger, men nok mest til mænd, da historien handler meget om krigen i Afghanistan og efterdønningerne af selvsamme. (...) Historien er elementært spændende, og mens man læser bogen, spekulerer man over, hvad der mon nu skal ske for hovedpersonen, og om han mon overlever. Forfatteren Keld Broksø er journalist, og har beskæftiget sig en del med Afghanistan, og man kan godt mærke, at han ved, hvad han skriver om. (...) Bogen kan anbefales især til mænd, der kan lide at læse om beskidt politik, krig og efterretningstjenester.

Bogblogger.dk v/Andreas Krog: Afghanistan anno 2014 danner rammen om fortællingen. Og det er en særdeles velvalgt kulisse, som Keld Broksø uden tvivl har stort kendskab til. Broksø formår at inddrage en række aktuelle problemstillinger fra virkelighedens Afghanistan i fortællingen på en særdeles virkefuld facon. Problemstillinger som bliver siddende i baghovedet efter sidste side er læst. (...) "Missilhotellet" burde være en bog, der kunne sælges i et pænt antal. For den er velskrevet med en realistisk og superinteressant fortælling, der drager paralleller til virkelighedens verden. http://bogblogger.dk/?p=17210

Video om "Missilhotellet":

Derfor kom en spændingsroman om Afghanistan:
– for dig, som undrer dig over, hvorfor "Missilhotellet" overhovedet skulle skrives.

"Missilhotellet" har det indbyggede dilemma, at der sker nok i Afghanistan til at der i princippet ikke også er behov for fiktion. Romanen var alligevel en nødvendighed at skrive fordi de personlige relationer og dynamikker politisk og økonomisk, som bogen skildrer i en fiktiv verden, er svær at fortælle om på anden vis.

Det er mennesker, som står bag det hele.

Den enorme mængde information om Afghanistan har dertil en slagside, som romanen også er en reaktion på.

Side op og side ned har der stået i aviserne, og timevis af sendetid har Afghanistan fået i sær den seneste halve snes år. Som journalist har jeg i tidens løb selv bidraget til en del af det – helt tilbage fra 1986. I eksempelvis Danmark har mediebilledet dog de senere år mest af alt haft fokus på vores soldaterhold, som i en række år kom op på 650 danske soldater ad gangen.

Der har stået så meget, at vi helt har glemt, at det ikke er danske soldater, det handler om. Det handler heller ikke om tyske, italienske eller britiske soldater.

Hele omdrejningspunktet er om indsatsen hjælper de millioner af civile afghanere, som har været gennem over 30 års krig.

Kan man styrke den skrøbelige afghanske stat, så den ikke igen bliver et sikkert hjemsted for terrorister?

Kan Afghanistan gøre sig fri af den udenlandske indblanding, som også er en realitet efter en exit efter 2014 fra de internationale NATO-styrker i ISAF?

Det sker næppe, men igen – hvorfor skrive en roman om Afghanistan?

Jo, romanformen kan nå et spadestik dybere ned end at beskrive de i virkeligheden relativt beskedne indsatser militært og bistandsmæssigt, som det rent faktisk er, hvis vi skal have det store perspektiv på problemernes omfang.

Romanformen er et middel til at få helhed i nogle indbyggede dynamikker, som almindelig journalistik eller militært såvel som civilt analysearbejde alligevel ikke kan trænge til bunds i. I det tomrum kan fiktionen fylde noget på, fordi der ikke er nogen lov mod fri fantasi.

  • Hvad kan der ske?
  • Hvem kunne have hvilke dagsordener?
  • Hvordan påvirker personlige baggrunde svære valg og (over)modige handlinger og beslutninger?

Missilhotellet er et bud på, hvor galt det kan gå efter 2014.

Det er ikke et forsvar for mere militær til Afghanistan. Tværtimod. For meget er gået galt.

Men det er et forsvar for en næsten forsvarsløs, fattig civilbefolkning

Og lad mig komme med to spådomme:
Der kommer nu igen til at være rigtigt langt mellem Afghanistan artiklerne og live stand ups lige uden for trygge hotellobbys efter 2014. På det tidspunkt skal hovedparten af de bl.a. tyske, danske, britiske og amerikanske kamptropper være ude sammen med resten af ISAF-missionen.

Den anden spådom er, at det trods fraværet af opmærksomhed kommer til at gå rigtigt skidt rigtigt længe efter hælen fra den sidste udenlandske soldat er set.

Her er naboerne kilderne til uro, hvilket også "Missilhotellet" beskriver:

  • Irans interesse i Vestafghanistan, Pakistans interesse i sær i de sydlige pashtun-områder med mange Taleban-højborge.
  • Indiens interesse i at påvirke udviklingen, så Pakistan ikke får en endnu større base.
  • Kinas interesse i af dæmme om op for den islamiske påvirkning.
  • Og hertil de tre stan-lande, Turkmenistan, Usbekistan og Tadsjikistan, som alle har etniske sammenfald med det nordlige Afghanistan og både har økonomiske interesser i landet - samt ikke mindst miltære forbehold over for Afghanistan.

Enhver roman skal have en hovedperson, og min er med skam at melde tysker – og ikke dansker, som jeg selv. Den tyske dimension er dels et spørgsmål om at undgå at blive del af en tyndslidt Afghanistan-debat i den danske andedam. Jeg ville skrive ud fra et helhedsperspektiv.

Dernæst har tyskerne historisk haft langt tættere og længerevarende forbindelser til Afghanistan. De byggede landbrugsskoler i 1960'erne. DDR havde tætte bistandsforbindelser til det kommunistiske styre i Afghanistan frem til 1992. Og det forenede Tyskland har bl.a. haft næsten seks gange så mange soldater i Afghanistan som Danmark har bidraget med.

Desuden kan tyskerne også nemmere relatere til et land i krig på grund af deres egen dramatiske krigshistorie.

Jeg har derfor valgt at kæde Tyskland og Berlin sammen i Missilhotellet, hvilket i hvert fald giver mig lidt mere nærvær i personbeskrivelserne.