Danske spor: Keld Broksøs klumme om danske spor i internationale medier

Medie: Danes

(I årene 2012, 2013 og 2014 havde jeg til hvert nummer af Danes - bladet for danskere i udlandet - en klumme om de internationale mediers omtale af Danmark. Hvilken profil havde vi. Her fra sommeren – august 2014)

Danmark på verdenskortet med rullesten, gangstere, sanktioner og øl

Af Keld Broksø
keld@kb-kommunikation.dk

På presseområdet ved julis Roskilde Festival var min sidemand journalisten José fra El Nacional i Venezuela. Han havde mere travlt med at nippe til en hel vodkaflaske end at tale om musik, men det var rigtigt nok som han sagde: Koncerten med Roskilde Festivals hovednavn, Rolling Stones, var nævnt i El Nacional. Men kun en foromtale. For hvad José ellers fik ud af festivalen er uvist, men mediedækningen af netop Rolling Stones i Roskilde var intens verden over. Helt til Venezuela. Koncerten var nemlig den sidste på den turné, som 71-årige Mick Jagger stod i front for. Det store spørgsmål var – igen - om det var en af de sidste koncerter? Men spørg koret Vocal Line fra Århus. De fortalte om at synge kor på "You Can't allways get What You Want!" sammen med rullestenene på scenen. "Så du Mick!!??" lød det retoriske modspørgsmål fra Vocal Line, da det – igen – begyndte at handle om alder, og selv om dynamiske Mick gav pokker i dåbsattesten. I det Londonbaserede NME-Magazine sagde Roskilde Festivals programchef, Anders Wahrén, at festivalen længe havde drømt om Rolling Stones i det orange telt, som festivalen købte af netop Rolling Stones. Danmark lagde dermed jord til en musikbegivenhed, som verden talte om. Ikke så ringe i juli, hvor Danmark end ikke havde kvalificeret sig til VM i fodbold i Brasilien, men måtte se Tyskland løbe med trofæet.

Kan vi så andet end fodbold? Ja, måske en dokumentarist kan imponere?

Gangsteren Store A
I britiske Guardian fik den danske dokumentarist og journalist, Nagieb Khaja, gennembrud: Nagieb Khaja fik ikke blot en artikel i, men også en halv times dokumentarprogram lagt på den anerkendte avis' hjemmeside: Historien gælder gangsteren "Store A", som Nagieb Khaja følger, da Store A vil kæmpe jihad i Syrien. I København er han en dømt narkosmugler m.m., men syriske oprørere modtog ham med åbne arme. En historie, som genkendes i Europa, og det medvirkede til succesen.

Danmark fik også andre problemfyldte emner sat på verdens dagsorden.

Avisen Times med hovedkontor i Johannesburg, Sydafrika, tog en historie op fra Uganda: Der fører Danmark an sammen med andre vestlige lande i en kampagne med reduceret bistand.

Det er straffen for Ugandas nye love mod homoseksuelle: De risikerer nu livstidsdomme. Avisen konstaterer, at præsident Museveni slår igen: "Hjælp som er bundet op på "fair" behandling af homoseksuelle er "ureligiøst" og "syndigt". Museveni siger trodsigt, at afrikanerne slet ikke behøver den hjælp, "hvis de holder op at sove og arbejder i stedet."

Kan Danmark også rammes af sanktioner? Jo – om end indirekte - når det gælder øl!

Moscow Times påpeger, at trods enorme tab nægter danske Carlsberg at forlade det russiske ølmarked. Isaac Sheps, vicepræsident for Carlsbergs Østeuropagruppe, forsikrer i avisen russerne om, at Carlsberg bliver. Trods sanktioner mod Rusland i forbindelse med Ukraine-kisen, som altså indirekte rammer Danmark. Nye skatter og afgifter på øl samt Putins forbud mod at sælge øl fra gadekiosker gør det kun værre. Ingen af Carlsbergs 10 bryggerier i Rusland arbejder længere på fuld kraft. Konsumet er faldet fra 77 til 59 liter øl per-capita i Rusland.

Fortsætter faldet et år eller to vil Carlsberg dog ikke udelukke lukning af bryggerier. Men indtil videre overlever danske Carlsberg – selv i Rusland. Så trods fodbold fiasko var Danmark til at få øje på i de internationale medier. Det er da noget..!