Avedøre Holme sælger igen

Medie: Licitationen

2002: Om Avedøre Holme, som har klaret sig som erhvervsområde trods konkurrence fra Ørestaden.


Avedøre Holme har klaret sig i skyggen af naboen Ørestaden ved at slå på egne styrker. Der er ryddet op efter en snes år med et image som industriens skod-område i Hovedstaden. Det er et attraktivt bosted for virksomheder i dag. Ørestaden opfattes blot som et supplement til Avedøre Holme, som sælger igen. Licitationen ser på hvorfor.

Af Keld Broksø

Folk med over en snes års arbejdsliv på Avedøre Holme kan stadig huske, da den nu detroniserede byggematador, Bøje Nielsen, lod sig flyve ind i privathelikopter for at bese byggeriet af Center Syd på Avedøre Holme lige syd for København og lige ud til Køge Bugt. Armbevægelserne var lige så store, når han forlod byggepladsen i en lang, sort Lincoln med privatchauffør.

Siden fik både Center Syd, Bøje Nielsen og Avedøre Holme som helhed armene ned igen, for der var ikke meget at prale af. Stort set ingen ville bo der. Jo, industrien og den tunge lastbiltrafik til speditionsfirmaerne kom, men området var ikke eftertragtet for koncernkontorer og højteknologiske virksomheder fra 60erne og langt op i 90erne.

Det er det derimod i dag. Der er sket noget, for Avedøre Holme sælger igen.

- Vi har fået et attraktivt område med gode trafikforbindelser, hvor der tidligere var en negativ klang, siger Niels Johnsen, som leder af Industri- og Grundejerforeningen Avedøre Holme.

Der er sket tre vigtige ting for det gamle industri- og erhvervsområde.

  • I samarbejde med Hvidovre Kommune stilles i dag flere krav til kontorer og industri på Avedøre Holme. Sagt firkantet tillader man ikke samme grad af svineri som førhen.
  • Infrastrukturen fungerer nu. Der er motorvejsforbindelser både mod syd og direkte over Øresundsbroen. Dertil er den offentlige trafik kommet i orden med bustransport fra kl. 5.45 til 23.45 på hverdage, samt timedrift i weekenderne til Center Syd.
  • Og endelig er den statslige og københavnske satsning på naboen Ørestaden med til at trække området op. Avedøre Holme kan slå på stort set de samme ting som Ørestaden. Først og fremmest nærheden til København og lufthavnen og Øresundsbroen 10 minutters kørsel derfra.

Dermed er Avedøre Holme også ideel for tung, transportkrævende industri som højteknologisk og vidensbaseret industri som IT og biotek.

- Og så er Avedøre Holme langt billigere end Ørestaden, pointerer Niels Johnsen, som ikke oplever Ørestaden som en trussel.

Udsat Ørestad
Hvis der overhovedet er konkurrence i dag mellem de to områder, hvilket stort set benægtes af begge parter, så er det modsatte snarere tilfældet: Ørestaden er den udsatte part over for det veletablerede Avedøre Holme.

Eksempelvis kunne Kampsax´ hovedkontor og Aarsleff, som lige er flyttet til, glimrende ligge i Ørestaden, men de valgte Avedøre Holme. Karen Brehm Sørensen, som er erhvervskonsulent i Hvidovre Kommune , hvortil Avedøre Holme hører, henviser alligevel til, at man i vidt omfang går efter forskellige målgrupper.

- Det handler om at bygge højt, tæt og internationalt i Ørestaden, mens på Avedøre Holme gælder det produktion, lager og administration ? altså back-office, siger Karen Brehm Sørensen.

Stor prisforskel
- Mange kunne dog også ligge i Ørestaden, men så blev det dyrere. Jeg forstod på en af de ny tilflyttede i Avedøre, at det var vigtigt at signalere troværdighed. De ville ikke have noget stort og prangende. De ville bo godt, men det skulle ikke stråle ? for det skal kunderne i sidste ende betale, konstaterer Karen Brehm Sørensen, som ser Ørestaden som et supplement, hvor grundpriserne er højere fordi man må bygge mere.

Et minus ved Avedøre Holme er netop, at man ikke må bygge højere end 12 meter . Det er historisk betinget, for i 1960erne, da området blev byggemodnet, kom det forbud for at få indre bys industri ud i typisk ét plan, hvor der var plads til maskinerne. Det har hængt ved, og til gengæld har det skabt en overskuelig struktur. Avedøre Holme består af store grunde og brede veje omgivet af vand og grønne arealer. Der er ingen beboelse, men omkring 400 virksomheder med samlet omkring 10.000 ansatte. Alene i det lange kontorhus Center Syd har 2000 deres arbejdsplads.

Salgsdirektør Bjarne Vistrup fra Ørestadsselskabet erkender også, at mange især højteknologiske virksomheder i Avedøre kunne ligge i Ørestaden.

- Men hvis en virksomhed vælger Ørestaden, så vælger de en city-placering. Der er forskel på by og et industrikvarter, og derfor slår vi mest på placeringen, siger Bjarne Vistrup, som dog også ser sammenfald der.

- Jo, geografien er meget ens bortset fra by og metro. Ser man ensidigt på motorvejen, så er det ligegyldigt om man vælger det ene eller andet stop. Men virksomheder, som flytter til Ørestad, har ikke Avedøre som et alternativ. De har Nordhavn eller indre by, hvor man er højt profileret.

Ørestaden er jo en udvidelse af Københavns City, og jeg har derfor svært ved at se en konkurrence mellem os og Avedøre Holme, siger Bjarne Vistrup, som er optimistisk på Ørestadens vegne. NCC har lige købt et boligareal for 33 mio. kr., og her er også en forskel ? man må ikke bygge boliger på Avedøre Holme.

Måske det var en af årsagerne til stemplet som ikke særligt attraktivt område på Avedøre Holme i 80erne og 90erne. Bjarne Vistrup kan huske stemplet, og mener Avedøre Holme har hævet sig.

Center Syds fiasko til succes
Historien om Bøje Nielsens Center Syd, som går under navnet "Bøjes minde" - er symptomatisk for udviklingen fra fiasko til succes på Avedøre Holme: Danmarks længste kontorhus Center Syd blev opført på rekordtid i 1982, men blev omgående en fiasko.

Der skulle en renovering til før huset blev den succes, som firmaer i dag står i kø for at komme ind i. Alle Center Syds 70.000 kvadratmeter er nu udlejet til virksomheder som L.M. Ericsson, Skandia og Hvidovre Kopicenter. Lige som ejendommens ejer, RD, har til huse der.

Alene byggetempoet og den skrabede arkitektur bidrog til, at kunderne blev væk i begyndelsen. Bøje Nielsen fik i en betonelementfabrik på stedet, og det blev til 2000 kvadratmeter dagligt, som var forudsætningen for, at centret kunne opføres hurtigt: 70.000 kvadratmeter på blot 10 måneder. Men udlejningen kom ikke i samme tempo, og kontorhuset blev en af de møllesten, der bidrog til Bøje Nielsens fald.

Avedøre-havnevejen kom først halvandet år efter huset, og motorvejen lod vente på sig i yderligere et halvt år. Det var for sent. I 1982 sluttede festen for Bøje Nielsen. Kreditforeningen
Danmark, i dag RD, overtog huset og den dårlige forretning. Stadig i 1994 var kun ca. 20.000 kvadratmeter afsat - med RD som lejer af de 12.000 kvadratmeter. Alligevel valgte RD at skyde yderligere 73 mio. kr. i renovering af bygningen i 1996, som markerer et vendepunkt for hele Avedøre Holme. Siden er bygningen renoveret løbende, og er i dag en overskudsforretning. Facadearealet har nu 10.000 kvadratmeter glas, og det monotone hus er delt op i fire sektioner med hver sin domicilindgang til at bryde ensformigheden.

Dermed blomster Center Syd igen - som resten af Avedøre Holme.

- Vi er stort set udbyggede i dag, fortæller Niels Johnsen.

El-anlæg rager op
Avedøre Holme har dog ikke som Ørestaden været renset for offentlige forsyningsprojekter, som er skadelige for grundsalget. Efter sværdslag med kommunen klippede kronprins Frederik før sommerferien den røde snor over som markering af åbningen af den nye, store kraftværksblok Avedøre 2 til fire mia. kr. Den sølvskinnende, 80 meter høje bygning ligger ved siden af sin mindre bror - det 12 år gamle Avedøre 1 - flankeret af sine to 150 meter høje skorstene som et vartegn ud til vandet. Herfra leveres en kapacitet på 500 megawatt til det nordiske el-net, svarende til 800.000 boligers forbrug og fjernvarme til 180.000 boliger ? men med miljørigtig røgrensning. Det er heller ikke modtaget med begejstring, at der stadig er en stor ny gaskompressorstation på tale. Endda med rørinstallationer til en gasledning til Polen. Projektet er foreløbig skudt nogle år fordi Polen ikke vil have så megen Nordsøgas som ventet. Men en dag kommer den altså.

Formanden for Hvidovre Erhvervsforening, Bent Arrebo Pedersen, mener kompressorstationen vil sætte forkert fokus på Avedøre Holme igen som et tungt, beskidt industriområde.

- Når vi nu er kommet af med støj-og-møg-situationen rent mediemæssigt, så har vi jo ikke lyst at se det igen, siger Bent Arrebo Pedersen til Licitationen.

Lidt ind under huden kan man dog spore, at måske bliver kompressoren ingen voldsom forringelse. Lederen af Industri- og Grundejerforeningen Avedøre Holme, Niels Johnsen, siger:

- Kompressorstationen bliver i givet fald placeret på den anden side af Avedøre-værket syd for Avedøre Holme. Vi så den hellere et andet sted, men den vil ikke få nogen indflydelse på
virksomhedernes gøren og laden herude, hvis den kommer, mener Niels Johnsen.

Foreløbig er de store virksomheder på plads i Avedøre.

Eksempelvis afdelinger af MT Højgaard, Nycomed, Magasin, Schulstad, Landtransportskolen, Adam Transport, Schenker og Chr. Hansen Gruppen, som for blot to år siden gik den modsatte vej af andre store firmaer, som lægger produktion i udlandet. Produktionen af farveingredienser til fødevarer i Irland og Sydfrankrig blev hos Chr. Hansen Gruppen nedlagt og flyttet til et mere tidssvarende anlæg på Avedøre Holme.

- Så længe der er næsten fyldt op med virksomheder, så er det mere Ørestaden der har et problem med Avedøre Holme end omvendt, siger Bent Arrebo Pedersen fra Hvidovre Erhvervsforening.

- Vi er billigere. Og så har vi også filmbyen ude i Avedøre-lejren. De to ting løfter tilsammen. Mange, der har kig på Ørestaden, vil vælge Avedøre Holme fordi beliggenheden er ligeså god,
mener Bent Arrebo Pedersen.

Hvidovre Kommune bruger heller ikke meget krudt på markedsføring af Avedøre Holme længere.

- Der er ikke samme brug for kampagner som i begyndelsen af 90erne, hvor det havde det dårlige ry. Meget har handlet om mere kollektiv transport, bedre trafikforbindelser, og bedre oplysning om mulighederne, fortæller Hvidovre Kommunes erhvervskonsulent Karen Brehm Sørensen, som også opdaterer salgslisten for Avedøre Holme. For Avedøre Holme sælger igen.